Tomas
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
10 November 2010 | Nederland, Amsterdam
allereerst: dank jullie wel voor alle lieve krabbels, mailtjes en smsjes en JA, ik leef nog!
Aangezien Tomas een heel groot deel van mijn week heeft opgeslokt en heel veel mensen er naar vragen gaat deze blog over de orkaan Tomas.
Het weekend van Halloween (hoe toepasselijk) was een beetje een mwoa weekend. De trip naar Klein Curacao was gepland en veel studenten uit ons huis zouden met de boot naar het eiland gaan en daar blijven overnachten. Sinds vrijdag avond deden er al spooverhalen rond over de orkaan die deze kant op zou komen. Zaterdag ochtend vroeg maakte ongeveer de helft van de studenten zich klaar voor de trip en was het één en al geruchten over de storm. Is het wel verantwoord om te gaan? Gaan we uberhaupt? Wanneer komt de storm? Ook buurtbewoners, stage begeleiders en andere bekenden van het eiland hadden de klein Curacao-gangers al gewaarschuwd maar toch ging de trip door.
De thuisblijvers, waaronder ik, hielden het weer angstvallig in de gaten en we bleven dicht bij huis. Zaterdag heb ik de hele dag heerlijk op Moon gelegen, geen vuiltje (wolkje) aan de lucht! Het nieuws over de orkaan werd ook steeds verander: vanzaterdag op zondag nacht naar zondag overdag, van zondag overdag naar zondag avond en uiteindelijk werd het maandag avond.
Zondag hebben we uiteindelijk de hele dag thuis gezeten vanwege regen, maar geen orkaan.
Maandag avond zaten we met z'n alle bij loraine en Lisanne op de kamer toen het begon te regenen. Aangezien het hele weekend de voorspelling niet klopte waren we sceptisch en lacherig over de paar druppels die vielen. Uiteindelijk ging het harder en harder regenen en kwam er ook onweer bij. Langzaam begon ons dag te lekken. Toen we niet lang daarna tot onze knieen in het water stonden werd er nog steeds gelachen. Nat waren de eeste toch wel dus er werden foto'gemaakt, gezwommen over straat en gedoucht in de regen! (zie foto's op mijn hyves!) Langzaam begon de straat steeds voller te lopen en auto's dreven in plaats van reden door de straten. Toen ik even alter naar binnen ging om drogen kleren aan te doen bleek in veel kamers de elecktriciteit uit gevallen te zjn. Toen werd Tomas toch wel wat minder leuk..
De uren daarna zijn we bezig geweest met water buiten de deur te houden met zakken zand, bakstenen, hout, handdoeken, gordijnen en nog veel meer. De regen bleef aanhouden en langzaam begon ook het waaigat te overstromen (dit is een water vlak bij ons huis, wat in verbinding staat met de zee). De kamers op de beneden verdiepingen stonden compleet blank en de mensen van daar moesten hun spullen veilig stellen en boven op de gangen op matrassen slapen. Ondertussen regende het zo veel en hard dat ook op onze verdieping het water langzaam ijn weg begon te vinden door het dak, de shutters en zelfs de muren. Kortsluiting was het gevolg.
Uiteindelijk werd het rustgier maar het bleef regenen, het water was niet meer buiten de deur te houden dus uiteindelijk hebben we gewacht tot het erger zou worden maar toen dat het niet werd hebben we besloten naar bed te gaan. Om 3 uur lag ik in bed, klaarwakker door de regen en het keiharde onweer.
De volgende dag waren de straten weer droog in de Nieuwstraat maar de huizen waren een bende. Daarnast was de stank niet om te harde, omdat de riolen overstroomd waren. Het regende nog zachtjes, gelukkig niet hard. Langzaam kwamen alle studenten uit hun bed om alle verhalen met elkaar te delen, het bleek dat hele delen van Curacao compleet onder water stonden, totaal onbegaanbaar. De schade aan winkels, bedrijven en huizen was verschrikkelijk. Albert Heijn is vandaag nog steeds dicht, wegens waterschade. De meeste studenten hoefde die dag niet naar stage vanwege het water. Met z'n alle hebben we de gangen en kamers schoon en droog proberen te maken.
Aan het einde van de middag kwamen er geruchten dat er nog een storm aan kwam, en iedereen maakte zichw eer klaar voor nog een nacht dweilen. Gelukkig bleef deze uit.
De nacht van 1 november zijn 2 mensen verdronken, honderden huizen overstroomd. De scholen bleven 2 en 3 november dicht, net zoals tientallen andere bedrijven en winkels. Sommige zijn vandaag nog steeds dicht door de onherstelbare schade.
Ik hoorde dat dit weekend in Nederland een storm op komst is, hopelijk niet zo erg als deze. Pas goed op julllie zelf!!
Dikke kussen en al mijn liefs,
Anne
10 November 2010 - 19:21
zo zo, heb deze storm net gemist, ben 5 november aangekomen maar zo te horen was het geen pretje.
wat is je hyves? wil dat zwemmen over straat wel eens zien =) -
11 November 2010 - 09:22
Tante Ineke:
Hoi Anne,
Wat een heftig verhaal!
Je maakt wel wat mee daar!
Straks vind je Holland veel te saai .....
Groetjes van iedereen,
tante Ineke -
11 November 2010 - 09:34
Marly:
Hee Anne!
Zo dat is niet niks zo'n storm! Gelukkig is jullie niks overkomen. Ik zal vanavond als ik thuis kom de foto's eens even bekijken, hier op stage is hyves namelijk te sloom:P
Tot snel!
xxxxx
11 November 2010 - 10:06
Neli & Theo:
Ha moppie, Je zult deze reacties wel pas later lezen, bent nu veel te druk met stage en je Ilco. Leuk om alle belevenissen van dag tot dag te lezen en ja, Tomas, je moet het dan toch een keer meemaken, belevenis toch?? Ik denk persoonlijk niet dat het zo erg gaat worden hier, maar je weet het nooit, he! dikke pakkerd en ook de groetjes voor Ilco -
14 November 2010 - 15:16
Ton:
Lieve Anne,
Wat maak jij een spannende dingen mee!
Laat mij dan maar in het saaie Nederland vertoeven. Hier is het erg nat op dit moment en somber weer. Ik ben nu bij je ouders en ga vanavond met je moeder naar Marc Marie! Zal wel weer leuk zijn. Hoop dat je nog een goede tijd hebt; zal nu wel makkelijker zijn met vriendje in de buurt en strakjes de familie. Die kun je dan een hoop laten zien.
Hou je goed en hartelijke groeten ook voor Eelco.
Dikke kus van oom Ton.