De 'feestmaand' op Curacao
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
04 Januari 2011 | Nederland, Amsterdam
Allereerst allemaal een heel gelukkig nieuwjaar!
Hopelijk hebben jullie allemaal fijne feestdagen gehad en kunnen jullie nu weer wennen aan de dagelijkse sleur ;)
Op veel verzoek een verslag over hoe ik de feestdagen op Curacao heb doorgebracht!
De maand die in Nederland staat voor de gezeligheid, knus, lekker warm voor de haard of bij de verwarming, lichtjes van de boom en van kaarsjes, Sinterklaas, cadeautjes,lekker eten etc.
In Curacoa gaat is het er allemaal, maar toch net even anders...
De eerste feestdag van december is één van mijn favoriete van het hele jaar: Sinterklaas. Chocoladeletters, pepernoten, het 'heerlijke avondje'. Ik ben er gek op! Het was dus ook een beetje afwachten of het hier net zo leuk zou zijn als in Nederland.
Precies één week voor 5 december kwam Sinterklaas aan op Curacao op een boot! De pontjes brug ging open en 's ochtends om 8 (!) uur kwam Sinterklaas met zijn Pietjes aan.
Het concept van Sinterklaas is hier hetzelfde, maar hij zag er toch wel wat anders uit. Z'n gezicht is wit geschminkt en ook zijn pak ziet er wat anders uit. De Pietjes keken naar mijn idee een beetje onvriendelijke uit hun ogen maar dat kan ook aan mj hebben gelegen...
Als Nederlandse studenten konden wij het Sinterklaas feest antuurlijk niet overslaan dus met een groepje meiden hebben wij het welbekende dobbelen gedaan. En trouw aan de traditie hebben we dit gedaan onder het genot van een kopje warme chocoalde melk met slagroom en natuurlijk Sinterklaas snoepgoed.
De tweede 'feestdag' die er in de maand december is, is mijn eigen verjaardag ;) Op 22 december ben ik 20 jaar geworden! Gelukkig waren mijn ouders en broertje en zusje op het eiland om dit met mij te vieren!
Ik heb die dag de ochtend gewerkt en 's middags zijn we naar het strand geweest. 's Avonds zijn we wezen eten bij Fish-a-licious, wat heel erg lekker en gezellig was! :D Daar kreeg ik ook mijn cadeautjes. Een mooie ring (die ik zelf had uitgezocht haha!), een fotoboek voor mijn Curacoa foto's, Chanel Nagellakken, een Changel parfum, lippenbalsems van lief en een nieuwe agenda vulling (ik vergeet nu vast iets..). Het was een erg gezellige dag, helemaal omdat mijn familie er was maar het is toch gek. Je voelt je niet echt jarig, omdat je geen december gevoel hebt: het is warm, de zon schijnt en daarnaast geen famlie en vrienden op je verjaardag!
Maar al met al was het een hele leuke dag en ben ik goed verwend!
Na mijn verjaadag was het al vrij snel Kerst (zoals elkjaar, ha!).
Op Kerstavond zijn we met de hele familie naar het Fortplein geweest voor een grote openlucht Kerstnachtdienst. Er waren veel mensen en de dienst werd gehouden in het Engels, Nederlands en Piamento.
De volgende dag zijn we naar een andere Kerk geweest voor een 'normale' Kerstdienst. Het was een leuke diesnt, met veel zang en ook de kids deden leuke dingen! :D
's Middags zijn we lekker bij huis geweest, spelletjes gespeeld en aan het zwembad gehangen. 's Avonds hebben we gekookt samen met Christel en een kerstdiner gegeten.
Daarnaa hebben we nog wat spelletjes gespeeld tot een uur of 10 en toen zijn Geert, Chris en ik vertrokken naar de Nieuwestraat voor een groot huisfeest bij ons thuis met ongeveer alle studenten van Wereldstage. Het was erg gezellig! :D
Op Tweede Kerstdag zouden we naar Klein Curacao gaan, met de boot. De boot zou vertrekken om half 8, dus de wekker stond om half 7. Toen de wekker ging regende en onweerde het kei-kei-hard. Niemand zag het echt zitten om met dat weer de boot op te gaan dus we hebben de trip verzet. Die dag hebben we verder niks bijzonders gedaan.
Kerst voelt erg raar in Curacao. Het is warm, dat gaat al heel erg tegen je gevoel in. We hadden wel een Kerstboom maar het voelt toch niet helemaal als thuis. De lichtjes zijn er wel, op de straten en aan de huizen maar het voelt allemaal heelanaders. Door het weer, het klimaat, de mensen, de omgeving. En daarnaast ook nog eens de familie traditie missen! Volgend jaar dus lekker weer Kerst in Nederland ;)
Oud & Nieuw op Curacao begint rond 27 december, iedereen koopt dan volop zijn vuurwerk bij allerlei rare standjes aan de weg en knalt er op los (vooral knalvuurwerk).In een dag tijd verandert het eiland in 1 grote puinzoon. Op de avond zelf zijn er veel feesten overal, zelfs 'nederlandse' feesten die om 7 uur curacao tijd oud&nieuw vierde omdat het dan i Nederland 12 uur is ;)
Wij zijn die avond lekker wezen eten bij Zanzibar waar we om 7 uur konden genieten van een profesionele siervuurwerkshow (bijna al het vuurwerk is hier profesioneel, in ieder geval het sier vuurwerk dan. Er wordt volgens mij echt HEEL veel geld in gestoken!). Na het eten zijn we naar Mambo Beach gegaan voor het feest. met zijn alle hebben we daar afgeteld en geproost op het nieuwe jaar. Daarna was er een spetterende show van Gerrad Joling (not). Na 3 liedjes had ik het wel gehad dus was blij dat hij weg ging. ijn ouders en Suus gingen daarna naar huis en Geert en ik bleven tot in de late uurtjes nog door feesten! Jammer genoeg heeft het af en toe geregend maar al met al was het een top avond!
De feestdagen op Curacao waren dus leuk, maar totaal anders als in Nederland. Je bent zo gewend aan de sneeuw, de kou, het 'donker', de lichtjetjes etc. De dingen die je toch het idee geven dat het dceember is. Ik vond het leuk om het hier een keer meegemaakt te hebben maar volgend jaar vier ik mijn feestdagen weer lekker in Nederland!
Afgezien van alle officiele feestadgen was december zoiezo een feest want mijn ouders en Geert en Suus waren er! 16 december zijn ze aangekomen en 3 januari zijn ze weer vertrokken. Het waren 3 super leuke weken. We zaten in een heel mooi huis met een zwembad! We hebben veel leuke dingen gedaan en lekker genoten van het weer (wat eindelijk beter was toen mijn ouders er waren!!). Tijdens het eerst weekend dat ze er waren hebben we dan ook eindelijk met dolfijnen gezwommen! Het was nog even spannend hoe het allemaal zou gaan maar het was echt ontzettend leuk! Ik had het absoluut niet willen missen en ben heel blij dat ik het gedaan heb. Ik heb ontzettend genoten van de tijd dat ze hier waren en vind het ook heel jammer dat ze weer weg zijn, maar ik vlieg ze over 11 dagen achterna! Dit zal dus ook één van mijn laatste blogs zijn over mijn stage op Curacao.
Deze week krijg ik als het goed is mijn stage beoordeling en dan is het afronden, spullen inpakken, kamer oprummen en op naar HATO airport.
Ik heb erg zin om naar huis te gaan maar ga nu nog even anderhalve week genieten van Curacao. :)
Zoals altijd: iedereen bedankt voor de (verjaardags/kerst)kaartjes, mailtjes, krabbels, berichtjes, smsjes etc. etc. ze worden nog steeds ontzettend gewaardeerd/bewaard/opgehangen! :D
Een hele dikke kus en tot over 11 dagen!! :D
04 Januari 2011 - 17:03
Neli & Theo:
En ja hoor, wij zijn weer de 1ste die reageren. Leuk om te lezen wat je allemaal vond van die feestdagen in een warm land terwijl wij het zo anders gewend zijn, he Anne! En ja je hebt ons feestje dus echt gemist.....nou wij jullie ook hoor, zeker met het spel Who's the Men!! gaan wij zeker nog eens doen met iedereen erbij (en ik op de Jeugdvereniging) Want het is heel leuk!!!
Ja en nu is het bijna inpakken en gauw terug komen, hoor meid.
Vond het vanaf het begin leuk om je belevenissen te volgen.
Dikke kus van ons....... -
05 Januari 2011 - 07:36
Marly:
Hee Anne!:D
Mooi om te horen dat je mooie feestdagen hebt gehad! Hier in NL was het heel koud maar we hadden wel een witte kerst. Geniet nog even van je laaste paar dagen op het warme Curacao, en tot over een paar dagen!:D
xxxxxx